Boje za beton – osvežavanje sumornih površina brzo, lako i efikasno

Beton je neizostavan građevinski materijal, vrlo rasprostranjen i vrlo zahvalan. Međutim, on, u estetskom smislu, ne ispunjava sve zahteve potrošača, odnosno, zahteva naknadnu obradu ili doradu. Zbog toga se prekriva, zavisno od namene i namere potrošača, pločicama, parketima, brodskim podom, laminatima, granitnim pločama i raznim sličnim materijalima.

Najbrži i najjednostavniji način pokrivanja betonskih površina je farbanje bojama za beton. Boje za beton i tehnika farbanja njima, pojavile su se još s početka prošlog veka i tada su kroišćene kao integralne boje. Tako da u građevinskoj industriji ne predstavljaju naročitu inovaciju, ali do danas su unapređene na mnogo načina.

Šta se sve može farbati bojama za beton?

Boje za beton mogu se koristiti za farbanje betona na unutrašnjim ili spoljašnjim površinama. Što se tiče bojenja betona kao dela eksterijera, mogu se bojiti sve vrste zidova, fasada, staza, platformi, terasa, tremova,... Kada su u pitanju enterijerske površine bojom za beton mogu se ofarbati sve horizontalne i vertikalne betonske površine u stambenim jedinicama, radionicama, garažama itd.

Kako se farba bojama za beton?

Najpre bi trebalo betonsku površinu očistiti, ako ima potrebe. Treba nastojati da se beton ispere od ranijih nanosa boje, u slučaju da nije neofarban, odnosno netretiran ili skoro izliven. Za skidanje stare boje se mogu koristiti određeni reagensi ili sušilice za boju. Oni tope boju, koja se, potom jednostavno, može ukloniti lopaticom. Nekada je dovoljno samo ostrugati boju sa betonske površine žičanom četkom ili šmirglom. Betonsku površinu potrebno je dobro počistiti, čak i usisati, ukoliko je to moguće. Onda treba zapušiti rupe i pukotine na ploči. Zatim površina mora biti oprana vodom, tj. mlazom vode i ostavljena da se osuši. Pre farbanja treba naneti podlogu za farbanje kako bi se obezbedilo dobro prijanjanje boje. Boja se nanosi u više slojeva valjkom, četkom ili kompresorom na betonsku površinu. Ona brzo prijanja i relativno se brzo suši, ali je potrebno sačekati nakon nanošenja svakog sloja da se dobro osuši. Potrebno je negde oko 24 sata da bi se betonska površina mogla dalje tretirati. Što se duže i sporije suši to bolje prijanja za površinu i dublje prodire u beton. Najbolje je farbati površine u letnjem periodu zbog efikasnog sušenja, a i da bi se izbegle vremenske nepogode, ukoliko su u pitanju spoljne betonske površine.

Kako odabrati odgovarajuću boju?

Boje za beton mogu biti silikonske, silikatne, akrilne. Kada je reč o odabiru boja neophodno je da pored kvaliteta, one budu prilagođene konkretnoj nameni i da budu postojane. Ukoliko se farba spoljašnja površina, potrebana je boja koja i štiti od spoljnih uticaja, od vode, vlage, visokih temperatura, mikoroorganizama, mehaničkih oštećenja. A što se tiče boje za unutrašnje betonske površine, ona mora da bude otporna na vodu, hemikalije, ulja, fizička oštećenja. Dobro bi bilo birati boje za beton koje ne sadrže štetna organska jedinjenja, jer su one i ekološki prihvatljive. 

Boje za beton postoje u više varijanti. Počevši od nekoliko osnovnih boja, koje mešanjem mogu dati nove nijanse, šaranja bojama, pa do primene šablona i išaravanja različitih dezena (imitacija podnih obloga, pločica, tepiha). U suštini je za bojenje betona poželjno pozvati majstora, ali, ukoliko smatrate da ste vični ovakvim majstorijama, možete se latiti posla i sami.

TOP