Kako se kroz vreme menjao kvalitet ulaznih vrata?

Ulazna vrata čine sastavni deo svakog prostora koji je čovek koristio za boravak. Njihova cena i uloga se menja, ali je kvalitet je oduvek bio važan pri odabiru. Danas postoje različite opcije proizvodnje i ugradnje. Svakako su  najpoznatija drvena ulazna vrata, ali ne zaostaju ni PVC ni aluminijumske vrste kao česte opcije za odabir.

Šta je to po čemu se savremena ulazna vrata razlikuju od modela od pre nekoliko vekova ili decenija? Kakve prednosti donose?

Po čemu se razlikuju ulazna vrata?

Nekadašnja ulazna vrata su u glavnom imala ulogu sprečavanja neželjenog fizičkog prolaska u prostor, bila su drvena, masivna i bez ikakvih detalja. Nisu imala nikakvu izolacionu funkciju, propuštala su hladnoću, loše dihtovala, a okovi su bili jednostavni i bez nekog posebnog kvaliteta.

Kako je vreme prolazilo tako su se i ulazna vrata menjala, tako da su pravljena od različite vrste drveta, lakirana, bojena, postaja su tanja, a često su se pravila i sa staklenim otvorima za ulazak svetlosti.

I dalje su imala funkciju fizičkog obezbeđenja doma, ali su dobijala na estetskoj dimenziji pa su i krasila ulaz u dom. Okovi se unapređuju pa vrata bolje funkcionišu i bolje obezbeđuju zaštitu jednostavnim zaključavanjem iz jedne tačke.

Koliko god drvo bilo lepo podložno je propadanju pa se ulazna vrata moraju negovati što cenu ulaznih vrata podiže i poskupljuje.

Dolazimo do novih modela ALU i PVC ulaznih vrata cena koje ostaju iste tokom godina upotrebe jer ne zahtevaju nikakvo ulaganje tokom svih decenija korišćenja. Vrata su lakša, tanja, okovi kvalitetniji i dobija se i vrhunska i termička i zvučna izolacija.

Da li je cena ulaznih vrata garant kvaliteta?

Moramo reći da kada se biraju ulazna vrata cena ne bi trebalo da bude jedina odrednica kvaliteta jer su PVC vrata najjeftinija, a imaju najduži vek trajanja uz odlične izolacione sposobnosti.

Ulazna vrata od aluminijuma su možda i najprodavaniji model jer su najlakša, čvrsta i takođe dobar izolator. I ona i PVC modeli mogu da budu u boji po želji, sa kombinacijom stakla koje daje posebnu lepotu, jednokrilna ili dvokrilna.

Drvena ulazna vrata su uvek u trendu i imaju jedinstven šarm i lepotu i kupce koji ne odustaju od ovakvih izbora. Cena drvenih ulaznih vrata varira, ali se tokom korišćenja mora dodatno ulagati u povremeno šmirglanje i lakiranje da bi se drvo očuvalo, a vrata ostala čvrsta uprkos ekstremnim vremenskim uslovima.

Da bi se izabrao najbolji model treba proučiti iskustva kupaca, troškove kupovine, troškove održavanja, koji model vam se najviše dopada i tada će vam biti jasno koji model da kupite.

Uloga ulaznih vrata je postala još važnija u ovom savremenom vremenu kada ljudi ne žele obavezu periodičnog održavanja, žele kvalitetan proizvod koji traje decenijama, da vrata nisu teška, a da budu otporna na nasilni ulazak u prostor.

Zato su u proizvodnju uvedeni novi materijali koji ispunjavaju nove zahteve i biraju ih mnogi. Sa druge strane, drvena vrata su bila, ali i ostaće izbor mnogih zbog svoje jedinstvene lepote.

Šta je po vama najbolji izbor?

 

TOP